فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و هفتم شماره 92 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نگار خسروی پور، محسن حمیدیان، محمدرضا عبدی صفحات 9-46

    امروزه کسب وکارهای کوچک و متوسط نقش عمده ای در اقتصاد کشور ایفا می کنند و با توجه به ظرفیت قابل توجه این بنگاه ها و سهم کلان آن ها در میزان مالیاتهای پرداختی، فرار مالیاتی و افزایش ریسک در این بنگاه ها تاثیر بسزایی بر درآمدهای مالیاتی خواهد داشت، لذا برآورد و تحلیل ریسک این دسته از فعالان اقتصادی از جمله نیازهای ضروری نظام مالیاتی کشور است. این مقاله با پژوهش در سطح بنگاه های کوچک و متوسط کشور و بهره گیری از مدل ارتقاء یافته تحلیل ریسک سازمان همکاری و توسعه اقتصادی به دنبال شناسایی عوامل موثر بر سطح ریسک حسابرسی مالیاتی آن بنگاه ها و ارایه مدل حسابرسی مبتنی بر ریسک در دوره زمانی سال های 1396 لغایت 1397 می باشد. در راستای این تحقیق بر اساس نظرات خبرگان مالیاتی و جامعه حسابداران رسمی کشور، ابتدا از تکنیک دلفی  فازی و مدل پستل در شناسایی عوامل موثر بر سطح تمکین و روش  ترکیبی فرآیند تحلیل شبکه ای فازی  در اندازه گیری سطح تمکین و، شناسایی مولفه های موثر بر سطح ریسک  و ارایه مدل حسابرسی مبتنی بر ریسک  بنگاه های کوچک و متوسط (SMEs)  در ایران استفاده شد و شاخص های منتخب نهایی برای سنجش سطح ریسک مودیان بر اساس نظرات خبرگان مالیاتی و جامعه حسابداران رسمی ایران از طریق پرسشنامه و در قالب سوالات از پیش طراحی شده انجام گرفت و  با تهیه فهرست اولیه ای از معیارهای موثر بر انتخاب برای حسابرسی مالیاتی بر مبنای ریسک،  مدل حسابرسی مبتنی بر ریسک برای بنگاه های کوچک و متوسط (SMEs ) ارایه گردید. در خاتمه، به منظور طراحی استراتژی های برخورد، نسبت به تحلیل رفتار مودیان و سپس تدوین  استراتژی های لازم برای کاهش و به حداقل رساندن ریسک های شناسایی شده، اقدام شده است.

    کلیدواژگان: نگاه های کوچک و متوسط (SMEs)، مولفه های ریسک مالیاتی، رویکرد تحلیلی PESTEL
  • مصطفی باقری*، منوچهر توسلی نائینی*، محمد دالمن پور صفحات 45-66

    در ایران دعاوی مالیاتی در دادگاه های اداری زیر نظر قوه مجریه رسیدگی می شود. در آمریکا رسیدگی اداری، دادگاه مالیاتی، دادگاه های عمومی دادگستری شامل دادگاه منطقه ای و دادگاه دعاوی فدرال صالح برای دعاوی مالیاتی هستند. رسیدگی اداری با بهره گیری از شیوه های جایگزین حل اختلاف (ADR) برای مسایل کم اهمیت و دادگاه مالیاتی و سایر مراجع دادگستری عمومی برای رسیدگی به امور مهم و با آیین دادرسی مدون تشکیل شده اند. ایجاد چنین ساختاری در امر دادرسی مالیاتی، موجب شده که نظام دادرسی مالیاتی آمریکا با بهره گیری از روش های نوین حل اختلاف اداری در داخل سازمان مالیاتی و دادگاه مالیاتی به عنوان مرجعی تخصصی برای رسیدگی به دعاوی مالیاتی در کنار مراجع دادگستری عمومی، انتخاب های متعددی را پیشروی مودیان مالیاتی برای طرح دعاوی قرار دهد.هر چند امکان انتخاب های متعدد برای طرح دعاوی موجب سردرگمی شهروندان می گردد،لیکن ایجاد مراکز مشاوره ای و حمایتی از  مودیان، وجود دادگاه های مختلف با هزینه های متفاوت و مزایای گوناگون را می توان از مزایا و نقاط قوت سیستم حل اختلاف آن محسوب کرد، در نظام مالیاتی ایران انحصار دادگاه های اداری مالیاتی به عنوان هیات حل اختلاف مالیاتی و آن هم زیر نظر سازمان مالیاتی شایبه عدم استقلال دادگاه اداری و نقض اصل بی طرفی را دامن می زند.

    کلیدواژگان: آئین دادرسی مالیاتی، سیستم حل اختلاف مالیاتی، مراجع حل اختلاف مالیاتی ایران، مراجع حل اختلاف مالیاتی آمریکا
  • یگانه موسوی جهرمی، محسن مهرآرا، سعید توتونچی ملکی* صفحات 69-98

    با توجه به نقش و وظایف دولت در اقتصاد هر کشور و اهمیت تامین مالی آن از طریق درآمدهای مالیاتی به عنوان یکی از منابع پایدار و قابل کنترل ، در این مطالعه ضمن بررسی عوامل موثر بر درآمدهای مالیاتی و مبانی نظری مربوط آن، انتخاب متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر درآمدهای مالیاتی در اقتصاد ایران در دوره زمانی سال های 1350 تا 1396 با استفاده از مدل های پویای TVP DMA صورت پذیرفته است. در مدل های سنتی اثر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته و معنی دار یا بی معنی بودن تاثیر آن به صورت کلی در دوره زمانی مدنظر، مورد بررسی قرار می گیرد. روش TVP DMA این قابلیت را دارد که تاثیرگذاری متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته را در هر یک از سال های دوره زمانی، مورد بررسی قرار دهد. برتری این مدل نسبت به سایر مدل های اقتصادسنجی این است که این مدل ها امکان تغییر متغیرهای ورودی به مدل و همچنین تغییر ضرایب متغیرها در طی زمان را فراهم می کند. نتایج حاصل از این تحقیق بر اساس خروجی مدل های TVP DMA و  TVP DMS نشان دهنده این است که در اقتصاد ایران متغیرهای درجه باز بودن اقتصاد، رشد بودجه عمرانی، تورم، متوسط نرخ مالیاتی و رشد درآمدهای حقیقی به ترتیب مهمترین متغیرهای موثر بر رشد مالیات های مستقیم و متغیرهای رشد درآمدهای حقیقی، رشد بودجه عمرانی، تورم، حجم اقتصاد زیرزمینی، نرخ ارز بازار غیررسمی و نسبت ارزش افزوده بخش خدمات به تولید ناخالص داخلی به ترتیب مهمترین متغیرهای موثر بر رشد درآمدهای مالیاتی غیرمستقیم هستند.

    کلیدواژگان: مالیات های مستقیم، مالیات های غیرمستقیم، مدل های میانگین گیری پویا TVP DMA
  • مجید صامتی*، کریم آذربایجانی، مهدی بصیرت، شهرزاد سیدصالحی صفحات 99-123

    هدف از این مقاله تحلیل پویای مالیات در اقتصاد ایران است. بسیاری از سیستم های اقتصادی که نیازمند مدلسازی هستند، پیچیده، غیر خطی و دارای پارامترهای ناشناخته ای هستند که اندازه گیری آن ها را در قالب مدل های ریاضی و اقتصادسنجی با مشکل و نا اطمینانی همراه کرده است. در این مقاله با استفاده از کدگذاری تحت رویکرد سیستم عصبی- فازی تطبیقی (ANFIS) یک الگو برای تحلیل پویای مالیات در یک اقتصاد صادرکننده نفت طی دوره زمانی 1369 تا 1395 شبیه سازی گردید. در این راستا، مقادیر ورودی کامپوننت های بخش بانک مرکزی، دولت و خانوار ها، همچنین کامپوننت نقش سیاست مالیاتی در شرایط پویا بر درآمدهای دولت، تعادل بودجه و تراز تجاری کشور ایران محاسبه شد. نتایج دلالت بر این دارد که کامپوننت خروجی« تحلیل پویای مالیات در ایران» دقیقا در وضعیت سطح پنجم خروجی سیستم یعنی خوب قرار دارد. آزمون های صورت گرفته از قبیل خطای داده های به دست آمده (RMSE) در هر مرحله، نشان دهنده اعتبار مدل و دقت بسیار بالای محاسبات شبکه های عصبی- مصنوعی و منطق فازی در مقایسه با مدل های اقتصادسنجی تحقیق می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل پویای مالیات، اقتصاد باز کوچک و سیستم استنتاج عصبی- فازی (ANFIS)
  • سید مهدی الوانی*، صفر فضلی، امیراحمد مهدیان راد صفحات 125-164

    اقتصاد جهانی بیش از هر دوره دیگر نیازمند تولید، انتشار و بهره گیری از دانش است، به نحوی که با توجه به شرایط موجود در دوران حاضر، ایجاد و گسترش تسهیم دانش در فرهنگ و جو سازمان ضروری است. تاکنون مطالعات مختلفی در این زمینه انجام شده است اما اثربخشی کمی حاصل شده است. بنابراین در این مقاله یک مدل شبیه سازی شده از تسهیم دانش در یک سازمان دولتی (سازمان امور مالیاتی کشور) بر اساس روش پویایی شناسی سیستم ارایه می شود. پژوهش حاضر با استفاده از روابط علی و معلولی کشف و نمودارهای علی- حلقوی و نمودار جریان ترسیم گردید و با استفاده از نظر خبرگان در خروجی این مرحله اصلاحات لازم به عمل آمد. با انجام شبیه سازی برای یک دوره 20 ساله توسط مدل توسعه داده شده با استفاده از تفکر سیستم های پویا، نتایج نشان داد که سیستم مورد پژوهش کنترل پذیر و مشاهده پذیر است؛ یعنی ورودی های سیستم متغیرهای حالت را کنترل می کنند و هریک از متغیرهای حالت بر برخی از خروجی های سیستم اثر گذارند. با توجه به مدل طراحی شده با شبیه سازی کامپیوتری با استفاده از نرم افزار ونسیم سناریوهایی با تغییر در عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی و عوامل فرامحیطی برای بهبود و بهینه سازی نتایج ارایه گردید،که با ترکیب بهینه آنها می توان وضعیت تسهیم دانش در سازمان را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: عوامل فردی، عوامل سازمانی، عوامل محیطی، عوامل فرامحیطی، تسهیم دانش، پویایی شناسی سیستم
  • فائزه خوشحال*، امین خوشحال صفحات 165-183

    تمکین و عدم فرار مالیاتی لازمه گردش مالی سازمان مالیاتی و همچنین اداره امور کشور می باشد. از این رو، توجه به عوامل زمینه ساز فرار مالیاتی و همچنین دلایل عدم همکاری شهروندان با سازمان مذکور اهمیت زیادی دارد. مادامی که شهروندان از حقوق خود در چارچوب قانون مطلع نبوده و یا از رعایت حقوق شهروندی خود ذیل قانون مالیاتی برخوردار نباشند، تمکین مالیاتی رخ نخواهد داد. حقوق شهروندی مودیان مالیاتی از زمان بررسی وضعیت درآمد و اصطلاحا ممیزی مودی تا بروز اختلاف و قضاوت میان مودی و سازمان امور مالیاتی و همچنین موارد مصرف مالیات پرداختی مودیان ادامه خواهد داشت. از طرفی قانون اساسی و همچنین قوانین مالیات مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده در مورد حقوق شهروندی مودیان سکوت نموده و صراحتا در این باب، مواد قانونی مشخصی جهت رعایت حقوق شهروندی مودیان ندارد. با توجه به منشور حقوق شهروندی که توسط دولت یازدهم و دوازدهم مطرح و منتشر گردید به حقوق مردم در برخورد با دستگاه های دولتی تاکید گردیده است، لذا انتظار می رود که حقوق شهروندی مودیان به عنوان یک اصل مهم در قانون مورد توجه قرار گیرد تا حقوق و وظایف طرفین در ایفای نقش خود در اداره کشور، استیفا گردیده و زمینه تمکین مودیان فراهم گردد. لازم به ذکر است با توجه به حقوق متقابل سازمان امور مالیاتی و مودیان می بایست چالشهای مربوطه در هر سال بررسی و راهکارهای لازم در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مودی مالیاتی، سازمان امور مالیاتی، قانون مالیات مستقیم، حقوق شهروندی
|
  • Pages 9-46

    Today, small businesses play a role in the economic growth of the country, and given the remarkable capacity of their businesses and their contributions to payroll taxes, metrics and increases. Risk in these firms will have a significant impact on tax revenues, so estimating and analyzing the risk associated with economic agents is one of the pressing needs of the tax system in the country. Develop an improved model of risk analysis of the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) after identifying the factors affecting the level of tax audit risk of those firms and presenting them. During the years 1396 till 1397 model is a risk-based audit.
    In line with this research, based on the views of tax experts and the IACPA, first we use the Delphi technique and the PESTEL model in identifying factors affecting compliance level and the fuzzy network analysis process combination method in measuring compliance level. And, identifying the factors affecting the level of risk and presenting the SMEs risk-based audit model in Iran, and the final selected indicators for assessing the level of tax payerchr('39')s risk based on the opinions of the tax experts and the Iranian Society of Certified Accountants. Questionnaires were conducted in the form of pre-designed questionnaires and by providing a preliminary list of effective criteria on The Risk-Based Audit Model for Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs) was proposed for the Risk-Based Tax Audit.
    Finally, in order to design the coping strategies, the behavioral analysis was performed and then the strategies needed to reduce and minimize the identified risks

    Keywords: Small & Medium Enterprises (SMEs), Tax Risk Components, PESTEL Analytical Approach
  • Pages 45-66

    In Iran, tax lawsuits are handled by the executive branch of government. In the United States, administrative litigation, tax courts, district courts, and federal courts of competent jurisdiction are subject to tax lawsuits. Administrative litigation uses alternative methods of settlement. ADRs for minor issues and the tax court and other jurisdictions are formed to handle important matters with a well-established procedure. Creating such a structure for tax litigation has led the US tax system to pursue a variety of choices through the use of new methods of resolving administrative disputes within the tax agency and the tax court as a specialized authority for tax litigation alongside public justice authorities. Taxes for lawsuits. While many options for litigation may confuse citizens, setting up taxpayerschr('39') counseling and support centers, having different courts with different costs, and various benefits can be the advantages and disadvantages of the system. Solve The difference is that, in the Iranian tax system, the monopoly of tax administrative courts as a tax dispute resolution body under the tax authority raises doubts about the independence of the administrative court and violates the principle of impartiality.

    Keywords: Tax Judicial Procedures, Tax Dispute Settlement System, Iranian Tax Dispute Settlement Authorities, United States Tax Dispute Settlement Authorities
  • Pages 69-98

    Due to the government’s roles and responsibilities in economy for financing public services through taxes as sustainable revenue, this study investigates not only the effective factors on tax revenues and its theoretical bases but also selects the related important effective variables in Iran’s economy during the period (1971-2017) by using dynamic models TVP - DMA. The classic models focus on the correlations between independent variables and dependent variables in the aforesaid period. The TVP – DMA models have the ability to investigate the correlation between independent variables and dependent variables in each year of that period. The superiority of this model to other econometric models is due to the possibility of changing input variables and changing the variables coefficients through the time. According to the outputs of the models TVP-DMA and TVP-DMS, the results indicate that Iran’s economy variables such as the economy openness, infrastructure budget growth, inflation, average tax rate and the growth of real revenues are the most important effective variables on the direct taxes revenue growth respectively and the variables such as real revenues growth, infrastructure budget growth, inflation, under economy size, informal market currency rate and the ratio of services sector value added to GDP are the most effective variables on indirect tax revenues respectively.

    Keywords: : Income Taxes, Iranian Economy, TVP-DMA Models
  • Pages 99-123

    The purpose of this paper is to analyze the dynamics of taxation in the Iranian economy. Many economic systems that require modeling are complex, nonlinear, and have unknown parameters that make it difficult and unreliable to measure them in the form of mathematical and econometric models. In this paper, using coding under the adaptive fuzzy neural system approach - ANFIS - a model for dynamic tax analysis in an oil exporting economy during the period 1369 to 1395 was simulated. In this regard, the input values of the components of the central bank, the government and households, as well as the component of the role of tax policy in dynamic conditions on government revenues, budget balance and Iranchr('39')s trade balance have been calculated. The results indicate that the output component of "Dynamic Tax Analysis in Iran" is exactly in the fifth level of system output, this means it is good. Experiments such as data error (RMSE) at each stage demonstrate the validity of the model and the very high accuracy of the neural-artificial network and fuzzy logic calculations compared to the research econometric models.

    Keywords: Tax Dynamic Analysis, Small Open Economy, Adaptive Neuro-fuzzy Inference System (ANFIS)
  • Pages 125-164

    The world economy requires more than any other period to producing, disseminating and utilizing knowledge, so it is necessary to create and expand knowledge sharing in the culture and atmosphere of the organization, given the current circumstances. The wide range of studies has been done so far but a little has been achieved. Therefore, this paper presents a simulated model of knowledge sharing in a government organization (i.e. Iranian National Tax Administration) based on the system dynamic approach. The present study explored causal relationships using causal diagrams and flow charts. By simulating for a period of 20 years, the model developed using dynamic systems thinking, the results show that the system under study is controllable and observable, that is, the system inputs control the state variables and each of the variables Modes affect some system outputs. According to the designed model by computer simulation and using Vensim software, scenarios with changes in individual factors, organizational factors, environmental factors and Peripheral factors were presented to improve and optimize the results that can be optimized by combining knowledge sharing with the organization.

    Keywords: Individual Factors, Organizational Factors, Environmental Factors, Peripheral Factors, Knowledge Sharing, System Dynamics
  • Pages 165-183

    Tax compliance and non-evasion measures are required for providing enough budgets both for the Tax Administration and the countrychr('39')s affairs. Therefore, it is important to pay attention to the factors leading to tax evasion and also the reasons for non-cooperation of citizens with the organization. Tax compliance will not occur as long as citizens are not informed of their rights under the law or they are not subject to their citizenship rights under the tax law. Citizenship rights of taxpayers will continue from the Income status check and so-called taxpayers’ audits until a dispute and judgment arises between taxpayers and the Tax Administration.  On the other hand, the constitution, as well as the direct tax and value added tax laws, are silent on taxpayers’ citizenship rights, and frankly, there are no specific legal provisions to observe Taxpayers’ citizenship rights. According to the Charter of Civil Rights issued and published by the 11th and 12th governments, the rights of the people in dealing with government organizations have been emphasized, so it is expected that taxpayerchr('39')s citizenship rights will be considered as an important principle in the law so that the rights and the duties of the parties in fulfilling their role in governing the country must be fulfilled. It should be noted that with respect to the reciprocal rights of the Tax Administration and taxpayers, the respective challenges should be reviewed each year and the necessary solutions should be considered on the agenda.

    Keywords: Tax payer, Tax Administration, Direct Tax Law, Citizenship Law